Texter2021-11-07T12:03:08+00:00

Maak kennis met
het gemak van Texter

Noteer snel informatie in het HIS door gebruik te maken van onze medische sjablonen

Maak kennis met texter

Gedurende ieder consult noteert u informatie in het HIS. Een volledige beschrijving van uw onderzoek draagt bij aan goede dossiervoering.

Vaak noteert u gedurende een dag veel hetzelfde onderzoek bij vergelijkbare klachten. Hierbij dient u iedere keer ongeveer dezelfde tekst in te typen.

Tekst intypen kost tijd en hierbij kan texter u helpen. Texter is een gratis te gebruiken (freeware) programma dat korte afkortingen (de zogenaamde Hotstrings) automatisch vervangt door vooraf ingestelde tekst. Op deze manier kun je veel gebruikte tekst snel invoeren.

Ziet u bijvoorbeeld een patient met hoofdpijn, dan noteert u bij het onderzoek de Hotstring “hoofdpijno” gevolgd door een toets naar keuze (bv. een spatie). Nadat u deze toets naar keuze heeft aangeslagen, wordt “hoofdpijno” automatisch vervangen door het standaard onderzoek van een patient met hoofdpijn. U hoeft dan alleen nog afwijkende bevindingen aan te passen in de tekst.

Voorwaarden voor het gebruik van texter

 • U werkt op een Windows computer
 • U heeft de mogelijkheid om zelf software te installeren (in een cloud omgeving kan dit problemen geven)

NB: artsportaal is niet verantwoordelijk voor de inhoud en veiligheid van texter (zie ook de disclaimer van de website). Vraag bij twijfel aan uw systeembeheerder of texter op uw computer kan en mag worden geïnstalleerd.

Instructies voor installatie

 1. Download het programma texter (versie 0.6) vanuit onderstaande link, door de link te openen op uw computer en te klikken op “download” linksboven in beeld.
 2. Installeer het programma op uw computer. Bij “Tools” > “Preferences” kunt u instellen dat het programma bij het opstarten van uw computer automatisch wordt gestart (“Run texter at start up”).
 3. Download het artsportaal bestand met veelgebruikte afkortingen (Hotstrings) op uw computer via onderstaande link. Het is een .texter bestand (verpakt in een zip bestand). Het is handig om het bestand op te slaan op een plaats waar u het gemakkelijk terug kunt vinden.
 4. Open texter en klik op “Bundles” > “Import”. Vervolgens zoekt u het in stap 3 gedownloade .texter bestand en selecteert u deze. Daarmee wordt de bundel geactiveerd en heeft u de mogelijkheid om de bundel een eigen gekozen naam te geven. Tot slot kiest u een toets om de Hotstrings mee te activeren (bv. een spatie of enter).

U bent nu klaar om aan de slag te gaan en tijd te besparen tijdens het spreekuur!

Link texter
Link artsportaal bestand

Hotstrings

Artsportaal heeft voor u een bestand gemaakt met daarin de Hotstrings (afkortingen) en vervangende tekst van het lichamelijk onderzoek van veelvoorkomende klachten tijdens het spreekuur. Het is geheel gratis te downloaden en gebruiken. U kunt de Hotstrings en vervangende teksten nog naar eigen wens aanpassen.

Bespaar uzelf kostbare tijd tijdens het spreekuur.

De afkortingen zijn opgebouwd volgens een vast patroon: het lichaamsdeel (bv. “buik”) of de hoofdklacht (bv. “vertigo”) gevolgd door de letter o (respectievelijk “buiko” en “vertigoo”).

Om Hotstrings en vervangende teksten aan te passen naar uw eigen smaak, gebruikt u voor Hotstrings de rechter muisknop en in het geval van vervangende tekst hoeft u enkel de tekst aan te passen. Vergeet niet om daarna te klikken op de knop “Save Hotstring”.

Het toevoegen van Hotstrings en vervangende teksten is mogelijk door middel van de knop “+” linksonder in texter. Verwijderen kan met de knop “-“.

Lijst met standaard Hotstrings:

 • acuuto: onderzoek ABCDE-methode bij acute patiënt
 • buiko: buik onderzoek
 • enkelo: enkel onderzoek
 • expb: standaard expectatief beleid
 • hoofdpijno: hoofdpijn onderzoek
 • kindo: kind onderzoek
 • knieo: knie onderzoek
 • longo: long onderzoek
 • neuro: neurologisch onderzoek
 • podbo: pijn op de borst onderzoek
 • rugo: rug onderzoek
 • schoudero: schouder onderzoek
 • vertigoo: vertigo onderzoek